Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowe lody orzechowe"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14940
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14940
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Składniki
Orzeszki miażdżę. Masło i czekoladę wkładam do rondelka, razem topię. Gdy się połączą, dosypuję orzeszki. Masę wylewam na płaskie naczynie wyłożone folią spożywczą. Odstawiam, by zastygła. Potem kruszę.
Żółtka ubijam na puch z 3 łyżkami cukru (najlepiej na parze). Połowę śmietanki zagotowuję z mlekiem i resztą cukru. Ciepłą śmietankę wlewam do żółtek. Miksuję. Masę znów stawiam na ogniu i delika tnie ogrzewam około 1-2 minut, by zgęstniała. Zestawiam z ognia i dokładam masło orzechowe. Dokładnie mieszam, studzę.
Resztę śmietanki ubijam na sztywno. Do ubitej dokładam ostudzoną masę mleczną. Miksuję na wolnych obrotach. Przekładam do zamrażalnika.
Po godzinie wyjmuję je, mieszam z masą orzechową i znów odstawiam do zamrażalnika. W trakcie mrożenia wyjmuję lody co godzinę, żeby je przemieszać. Gotowe ozdabiam pokrojonymi batonikami.
Wyjątkowe lody, jak dla mnie obłędne – mają wyjątkowy słodko-słony smak Jadwiga Kwiek z FaściszowejŹródło: Kobieta i życie