Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowe lody orzechowe"
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 67
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 120
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1018
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 67
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 120
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1018
Składniki
Orzeszki miażdżę. Masło i czekoladę wkładam do rondelka, razem topię. Gdy się połączą, dosypuję orzeszki. Masę wylewam na płaskie naczynie wyłożone folią spożywczą. Odstawiam, by zastygła. Potem kruszę.
Żółtka ubijam na puch z 3 łyżkami cukru (najlepiej na parze). Połowę śmietanki zagotowuję z mlekiem i resztą cukru. Ciepłą śmietankę wlewam do żółtek. Miksuję. Masę znów stawiam na ogniu i delika tnie ogrzewam około 1-2 minut, by zgęstniała. Zestawiam z ognia i dokładam masło orzechowe. Dokładnie mieszam, studzę.
Resztę śmietanki ubijam na sztywno. Do ubitej dokładam ostudzoną masę mleczną. Miksuję na wolnych obrotach. Przekładam do zamrażalnika.
Po godzinie wyjmuję je, mieszam z masą orzechową i znów odstawiam do zamrażalnika. W trakcie mrożenia wyjmuję lody co godzinę, żeby je przemieszać. Gotowe ozdabiam pokrojonymi batonikami.
Wyjątkowe lody, jak dla mnie obłędne – mają wyjątkowy słodko-słony smak Jadwiga Kwiek z FaściszowejŹródło: Kobieta i życie