Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowe lody orzechowe"
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6066
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1749
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 44
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6066
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1749
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 44
Składniki
Orzeszki miażdżę. Masło i czekoladę wkładam do rondelka, razem topię. Gdy się połączą, dosypuję orzeszki. Masę wylewam na płaskie naczynie wyłożone folią spożywczą. Odstawiam, by zastygła. Potem kruszę.
Żółtka ubijam na puch z 3 łyżkami cukru (najlepiej na parze). Połowę śmietanki zagotowuję z mlekiem i resztą cukru. Ciepłą śmietankę wlewam do żółtek. Miksuję. Masę znów stawiam na ogniu i delika tnie ogrzewam około 1-2 minut, by zgęstniała. Zestawiam z ognia i dokładam masło orzechowe. Dokładnie mieszam, studzę.
Resztę śmietanki ubijam na sztywno. Do ubitej dokładam ostudzoną masę mleczną. Miksuję na wolnych obrotach. Przekładam do zamrażalnika.
Po godzinie wyjmuję je, mieszam z masą orzechową i znów odstawiam do zamrażalnika. W trakcie mrożenia wyjmuję lody co godzinę, żeby je przemieszać. Gotowe ozdabiam pokrojonymi batonikami.
Wyjątkowe lody, jak dla mnie obłędne – mają wyjątkowy słodko-słony smak Jadwiga Kwiek z FaściszowejŹródło: Kobieta i życie