Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Domowy placek z jabłkami według Ireny Gumowskiej"
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 153
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 90
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 153
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 90
Składniki
ok. 70 minut • Porcja 230 kcal • Koszt porcji ok. 90 gr • Przepis na 12 porcji
Mąkę przesiej, a potem wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i torebką cukru waniliowego. Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę oraz pokruszone drożdże i łyżkę oleju. Dokładnie wyrób ciasto.
Podziel ciasto na 2 nierówne części: większą (ok. 3/4) na spód, mniejszą na wierzch szarlotki. Jabłka umyj. Jedno odłóż do dekoracji, resztę obierz ze skórki, pokrój w grube plastry.
Większą część ciasta wyłóż na dużą, natłuszczoną blaszkę, na nim rozłóż jabłka. Posyp łyżką cukru i szczyptą cynamonu (według uznania), następnie przykryj drugą częścią cienko rozwałkowanego lub tylko rozciągniętego palcami ciasta.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C około 40 minut.
Gotową szarlotkę oprósz 2-3 łyżkami cukru pudru, wymieszanego z resztą cukru waniliowego, i ozdób plasterkami jabłka.
Więcej przepisów Ireny Gumowskiej, która w czasach PRL uczyła Polki gotować w poradniku: Elementarz gotowania, Wyd. Ad Oculos, 20 zł.Źródło: Kobieta i życie