Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe bułeczki

Drożdżowe bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe bułeczki"

Składniki

  • 15 dużych śliwek np. węgierek
  • szczypta soli
  • 500 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 7 łyżek masła
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny Kruszonka:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 cukier waniliowy Wykończenie:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżowe bułeczki

Przygotowanie

  1. Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru, 3 łyżkami mąki i taką ilością letniego mleka, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę mieszamy ze szczyptą soli, resztą cukru, cukrem waniliowym i skórką startą z cytryny.

  2. Dodajemy jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy, wlewając stopione, letnie masło. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  3. Z przekrojonych na pół śliwek usuwamy pestki. Z ciasta robimy 15 placuszków. Na środku każdego układamy śliwkę. Zlepiamy, formując bułeczki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

  4. Z podanych na kruszonkę składników zagniatamy szybko grudki. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Posypujemy kruszonką. Układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160oC.

  5. Wartość odżywcza jednej sztuki 175 kcal Białko 9 g, Tłuszcz 17g, Węglowodany 45,3 g

  6. Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej sztuki około 0,80 zł

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń