Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe ślimaczki"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 19
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 359
Polecam.
Odsłon: 408
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 40
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 19
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 359
Polecam.
Odsłon: 408
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 40
Składniki
Ciasto: drożdże, łyżkę cukru i odrobinę mleka utrzyj. Dodaj 2 łyżeczki mąki, zamieszaj, odstaw na 15 minut. Masło stop w rondelku. Dodaj mleko, wymieszaj, ostudź.
Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj pozostałe , wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Miskę owiń folią spożywczą (dzięki niej wytworzy się mikroklimat i ciasto będzie ciepłe), odstaw na godzinę (w tym czasie powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto energicznie zagnieć, odgazowując je.
Cynamon wymieszaj z cukrem. Ciasto rozciągnij na prostokąt (grubość ok. 7 mm). Równomiernie posyp cukrem z cynamonem oraz rodzynkami. Ciasno zwiń wzdłuż dłuższego brzegu.
Roladę pokrój na 2-3 cm kawałki. Ułóż w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Żółtko lekko roztrzep (ew. z dodatkiem łyżki mleka), posmaruj ślimaczki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piecz 20-25 minut.
Ciasto możesz też przygotować bez rozczynu. Drożdże wkrusz do mąki, dodaj resztę składników i zagniataj, aż ciasto będzie odchodziło od ręki
Rodzynek nie trzeba moczyć, bo będą zbyt napęczniałe. Posyp nimi ciasto a dodatkowo możesz je skropić stopionym masłem
Ślimaczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem przy pomocy pędzelka. Dzięki temu po upieczeniu będą apetycznie rumiane i błyszcząceŹródło: Chwila dla Ciebie