Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżówki z jabłkiem"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 951
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12832
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 951
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12832
Składniki
Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru i mąki. Wlej tyle mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Przykryj go i odstaw na 20 minut. Resztę mąki przesiej do miseczki. Dodaj masło, sól, pozostały cukier i resztę mleka. Dołóż zaczyn. Wyrób. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
2. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój na 16 kawałków. Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 16 porcji. Uformuj bułeczki.
Do środka każdej wciśnij kawałek jabłka. Wierzchy bułek posmaruj żółtkiem rozmieszanym ze śmietaną. Odstaw na ok. 30 minut, żeby ponownie wyrosły. Piecz 15–20 minut w temp. 200oC.Źródło: Naj