Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżówki z jabłkiem"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3734
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2063
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5495
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5524
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3734
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2063
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5495
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5524
Składniki
Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru i mąki. Wlej tyle mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Przykryj go i odstaw na 20 minut. Resztę mąki przesiej do miseczki. Dodaj masło, sól, pozostały cukier i resztę mleka. Dołóż zaczyn. Wyrób. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
2. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój na 16 kawałków. Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 16 porcji. Uformuj bułeczki.
Do środka każdej wciśnij kawałek jabłka. Wierzchy bułek posmaruj żółtkiem rozmieszanym ze śmietaną. Odstaw na ok. 30 minut, żeby ponownie wyrosły. Piecz 15–20 minut w temp. 200oC.Źródło: Naj