Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżówki z jabłkiem"
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 788
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 268
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 458
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 5557
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 247
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 788
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 268
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 458
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 5557
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 247
Składniki
Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru i mąki. Wlej tyle mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Przykryj go i odstaw na 20 minut. Resztę mąki przesiej do miseczki. Dodaj masło, sól, pozostały cukier i resztę mleka. Dołóż zaczyn. Wyrób. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
2. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój na 16 kawałków. Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 16 porcji. Uformuj bułeczki.
Do środka każdej wciśnij kawałek jabłka. Wierzchy bułek posmaruj żółtkiem rozmieszanym ze śmietaną. Odstaw na ok. 30 minut, żeby ponownie wyrosły. Piecz 15–20 minut w temp. 200oC.Źródło: Naj