Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżówki z marmoladą"
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 1159
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 300
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 249
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 1159
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 300
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 249
Składniki
Masło lub margarynę roztop w rondelku. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżki cukru. Do miski przesiej połowę mąki, zrób dołek, wlej 1 szklanki ciepłego mleka, dodaj drożdże z cukrem. Pozostaw na 20 min. Po tym czasie dodaj resztę mąki i mleka, wystudzony tłuszcz, rozmącone jajka, sól oraz pozostały cukier. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
Na stolnicę posypaną mąką wyłóż ciasto, rozwałkuj na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm. Pokrój na mniejsze prostokąty. Na każdy nałóż po 3 łyżeczki marmolady, zwiń wzdłuż dłuższego boku i dokładnie zlep końce. Każdą drożdżówkę zwiń, jakbyś chciała ją przekręcić. Tępą stroną noża zrób wgłębienia na końcach ciasta.
Drożdżówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posmaruj rozmąconym jajkiem. Piekarnik rozgrzej do temp. 180° C. Wstaw blachę i piecz drożdżówki na złoty kolor przez 25-30 min. Gdy wystygną, oprósz je cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 260 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie