Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżówki z marmoladą"
świetnie wyglądają, jeszcze lepiej smakują, są dość syte, więc 2-3 doskonale...
Odsłon: 551
Pyszne, proste w przygotowaniu bardzo zdrowe klopsiki.
Odsłon: 297
Chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Robi się je bardzo...
Odsłon: 216
Pyszne, proste w przygotowaniu bardzo zdrowe klopsiki.
Odsłon: 297
Chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Robi się je bardzo...
Odsłon: 216
Składniki
Masło lub margarynę roztop w rondelku. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżki cukru. Do miski przesiej połowę mąki, zrób dołek, wlej 1 szklanki ciepłego mleka, dodaj drożdże z cukrem. Pozostaw na 20 min. Po tym czasie dodaj resztę mąki i mleka, wystudzony tłuszcz, rozmącone jajka, sól oraz pozostały cukier. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
Na stolnicę posypaną mąką wyłóż ciasto, rozwałkuj na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm. Pokrój na mniejsze prostokąty. Na każdy nałóż po 3 łyżeczki marmolady, zwiń wzdłuż dłuższego boku i dokładnie zlep końce. Każdą drożdżówkę zwiń, jakbyś chciała ją przekręcić. Tępą stroną noża zrób wgłębienia na końcach ciasta.
Drożdżówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posmaruj rozmąconym jajkiem. Piekarnik rozgrzej do temp. 180° C. Wstaw blachę i piecz drożdżówki na złoty kolor przez 25-30 min. Gdy wystygną, oprósz je cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 260 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z rabarbarem i bezą
Desery
Uśmiech Karczmarki
Desery
Babcina szarlotka
Desery
Sałatka owocowa
Ciasto z rabarbarem i bezą
Kruche, słodko-kwaśne z delikatną bezą i płatkami migdałów
Odsłon: 89
Uśmiech Karczmarki
Już niedługo sezon na borówki! Te owoce doskonale nadają się jako uzupełnieni...
Odsłon: 3361