Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Fale Dunaju z rabarbarem"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 794
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 420435
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1752
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 794
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 420435
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1752
Składniki
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej dodać połowę piany z białek oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać przesiane kakao i mleko. Wymieszać.
Blachę z wyższą krawędzią wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać najpierw jasne ciasto, a na nim rozsmaro wać ciemne ciasto.
Obrany rabarbar pokroić w kawałki o długości odpowiadającej szerokości blachy. Poukładać je na cieście kakaowym w odległości ok. 1 cm od siebie i lekko wcisnąć w ciasto. Wyłożyć połowę piany z białek.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec około 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Rozpuścić białą czekoladę, rozprowadzić ją na powierzchni schłodzonego ciasta, poczekać, aż stężeje. Rozpuścić ciemną czekoladę, rozprowadzić na jasnej polewie. Zanim ciemna polewa stężeje, utworzyć na niej dekoracyjne fale, np. za pomocą widelca. Gdy polewa stężeje, pokroić ciasto w kawałki.
Czas przygotowania: około 90 minutŹródło: Życie na gorąco