Do góry

Desery Przepis na:

Francuskie ciastka ze śliwkami

Francuskie ciastka ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Francuskie ciastka ze śliwkami"

Składniki

  • 1/2 kg miękkich dojrzałych śliwek
  • 30 dag cukru żelującego (1:1)
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Francuskie ciastka ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Śliwki przebierz, umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz na sicie. Przekrój na połówki, usuń pestki. Przygotowane owoce umieść w misce i zasyp cukrem żelującym, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30-40 minut. Posyp sproszkowanym cynamonem, raz jeszcze przemieszaj.

  2. Ciasto francuskie rozwiń. Jeśli jest mrożone, musisz je wcześniej rozmrozić (najlepiej zostawiając na noc w lodówce). Pokrój je na kwadraty o bokach 5 cm. Pośrodku każdego kawałka ciasta połóż porcję śliwek w cukrze i cynamonie. Pozostaw dwa boki wolne. Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. Żółtko rozmieszaj ze szczyptą soli oraz 1 łyżką zimnej wody, posmaruj brzegi ciastek. Blachę wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. Wstaw blachę z ciastkami. Piecz około 20 min. Ciastka możesz serwować na ciepło i na zimno, najlepiej z dodatkiem miodu.

  4. Czas ok. 35 min; porcja – 390 kcal, cena 70 gr.

  5. Najlepszym narzędziem do krojenia ciasta francuskiego jest okrągły nóż do pizzy. Używaj go jak gilotyny – tnij z góry w dół, aby ciasto się nie posklejało.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń