Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Francuskie ciastka ze śliwkami"
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23049
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1024
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104855
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 407
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23049
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1024
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104855
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 407
Składniki
Śliwki przebierz, umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz na sicie. Przekrój na połówki, usuń pestki. Przygotowane owoce umieść w misce i zasyp cukrem żelującym, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30-40 minut. Posyp sproszkowanym cynamonem, raz jeszcze przemieszaj.
Ciasto francuskie rozwiń. Jeśli jest mrożone, musisz je wcześniej rozmrozić (najlepiej zostawiając na noc w lodówce). Pokrój je na kwadraty o bokach 5 cm. Pośrodku każdego kawałka ciasta połóż porcję śliwek w cukrze i cynamonie. Pozostaw dwa boki wolne. Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtko rozmieszaj ze szczyptą soli oraz 1 łyżką zimnej wody, posmaruj brzegi ciastek. Blachę wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. Wstaw blachę z ciastkami. Piecz około 20 min. Ciastka możesz serwować na ciepło i na zimno, najlepiej z dodatkiem miodu.
Czas ok. 35 min; porcja – 390 kcal, cena 70 gr.
Najlepszym narzędziem do krojenia ciasta francuskiego jest okrągły nóż do pizzy. Używaj go jak gilotyny – tnij z góry w dół, aby ciasto się nie posklejało.Źródło: Świat kobiety