Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6824
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154840
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1045
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 472
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6824
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154840
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1045
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 472
Składniki
Kawę zaparz w 3 szkl. wrzątku, przecedź. Rozpuść 2 łyżeczki brązowego cukru. Dolej 4 łyżki wody, zagotuj. W gorącym syropie rozpuść 1/2 łyżeczki żelatyny. Dolej szklankę kawy. Rozlej do 4 pucharków i ostudź.
Ubij szklankę śmietany z łyżeczką białego cukru. Kolejną porcję żelatyny (1 łyżeczkę) rozpuść we wrzątku, połącz ją z bitą śmietaną. Masę wylej na stężałą galaretkę. Ostudź.
Z następnej szklanki kawy, 2 łyżeczek cukru i 1/2 łyżeczki żelatyny przygotuj drugą porcję galaretki. Wylej ją na stężałą śmietankę. Ostudź. Z reszty śmietany, białego cukru i łyżeczki żelatyny przygotuj ostatnią białą warstwę. Przelej ją do pucharków. Schładzaj 3 godziny.
Z pozostałej kawy, brązowego cukru i żelatyny zrób galaretkę. Przelej ją do osobnego naczynia. Kiedy zastygnie, potnij galaretkę na kawałeczki i udekoruj nimi deser.Źródło: Tina