Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gęś zatorska z sałatką fasolowo- -kapuścianą"
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 966
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4583
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1230
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 547
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 966
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4583
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1230
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 547
Składniki
Natrzyj gęś solą, pieprzem i majerankiem (od zewnątrz i od środka), a następnie delikatnie włóż ją do brytfanki i do mocno rozgrzanego piekarnika (około 240 st. C) na 35 minut. Obniż temperaturę do 180 st. C i piecz 3 godziny (teoretycznie powinno się ją piec tyle godzin, ile kilogramów waży, ale zwykle jest gotowa szybciej).
Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale gęś zostaw w środku, żeby doszła. Podbieraj chochelką 0,5 l płynnego smalcu z brytfanny. 2. Zrób sałatę. Obierz ziemniaki, a następnie pokrój w kostkę. Kapustę posiekaj, podobnie białą cebulę.
Wymieszaj ziemniaki, cebulę, kapustę oraz fasolę. Dodaj sporo pieprzu i wreszcie – sekret wybornego smaku! – całość zalewamy gorącym tłuszczem z gęsi obficie, żeby aż ociekała.
Serwuj gęś obłożoną sałatką na półmisku. Jest to najlepsze połączenie, jakie znają ludzkie dzieje. Do kieliszków koniecznie trzeba wlać łąckiej śliwowicy, a wtedy biesiadnicy dostąpią stanu łaski...Źródło: Olivia