Do góry

Desery Przepis na:

Gęś zatorska z sałatką fasolowo- -kapuścianą

Gęś zatorska z sałatką fasolowo- -kapuścianą

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7983

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Gęś zatorska z sałatką fasolowo- -kapuścianą"

Składniki

  • gęś zatorska (ok. 5 kg)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek Na sałatkę: 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 kg kapusty kiszonej z Charsznicy
  • 2 duże białe cebule
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli korczyńskiej
  • dużo białego pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gęś zatorska z sałatką fasolowo- -kapuścianą

Przygotowanie

  1. Natrzyj gęś solą, pieprzem i majerankiem (od zewnątrz i od środka), a następnie delikatnie włóż ją do brytfanki i do mocno rozgrzanego piekarnika (około 240 st. C) na 35 minut. Obniż temperaturę do 180 st. C i piecz 3 godziny (teoretycznie powinno się ją piec tyle godzin, ile kilogramów waży, ale zwykle jest gotowa szybciej).

  2. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale gęś zostaw w środku, żeby doszła. Podbieraj chochelką 0,5 l płynnego smalcu z brytfanny. 2. Zrób sałatę. Obierz ziemniaki, a następnie pokrój w kostkę. Kapustę posiekaj, podobnie białą cebulę.

  3. Wymieszaj ziemniaki, cebulę, kapustę oraz fasolę. Dodaj sporo pieprzu i wreszcie – sekret wybornego smaku! – całość zalewamy gorącym tłuszczem z gęsi obficie, żeby aż ociekała.

  4. Serwuj gęś obłożoną sałatką na półmisku. Jest to najlepsze połączenie, jakie znają ludzkie dzieje. Do kieliszków koniecznie trzeba wlać łąckiej śliwowicy, a wtedy biesiadnicy dostąpią stanu łaski...

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń