Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gniazdka bezowe z lodami"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 740
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 914
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 740
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 914
Składniki
Słodko-kwaśne i chrupiące:
większych okrągłych bez w kształcie miseczki, 8 kulek lodów waniliowych lub śmietankowych, 300 ml kremówki , 2 łyżki cukru pudru, 30 dag czerwonych porzeczek, 15 dag czarnych porzeczek.
Przygotuj sos porzeczkowy. Owoce przebierz, opłucz i osącz. 3/4 czerwonych porzeczek przełóż do rondelka, wsyp cukier i mieszając, gotuj na wolnym ogniu do uzyskania szklistego sosu.
Pod koniec dodaj resztę czerwonych porzeczek oraz czarne porzeczki. Pogotuj chwilkę razem (tak, żeby owoce pozostały całe) i odstaw do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Do każdej bezy wkładaj po kulce lodów i przykryj je kop czykiem bitej śmietany. Z wierzchu polej wystudzonym sosem porzeczkowym i od razu podawaj.
<strong>! Przed wyłożeniem lodów do każdej bezy możesz dodatkowo wsypać trochę czekolady startej na tarce z grubymi oczkami. Jeśli chcesz ten deser zrobić błyskawicznie, na ubitej śmietanie możesz ułożyć surowe owoce, niekonie cznie porzeczki.</strong>Źródło: Kobieta i życie