Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ulubiony przysmak dzieci i dorosłych, a także bardzo zdrowa przekąska.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 737
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424842
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336939
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 737
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424842
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336939
Składniki
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i wydrąż owoce do wysokości 1 cm licząc od dna. Jeśli nie masz specjalnego przyrządu do wydrążania owoców, najpierw wytnij obszar wokół ogonka jabłka małym nożykiem, następnie usuń gniazdo nasienne, a na końcu oczyść otwór łyżeczką.
W małej miseczce zmieszaj cukier, cynamon, rodzynki/porzeczki i orzechy. Jabłka umieść w brytfance do pieczenia. Nafaszeruj każde z nich masą owocową. Na wierzch połóż odrobinkę masła (około ¼ łyżki). Wlej do brytfanki wrzątek. Włóż całość do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut. Jabłka powinny mieć delikatną, ale nie gąbczastą konsystencję.
Po wyjęciu z piekarnika polej jabłka odrobiną soku, który pozostał w brytfance. Podawaj ciepłe, najlepiej z lodami waniliowymi.