Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ulubiony przysmak dzieci i dorosłych, a także bardzo zdrowa przekąska.
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2656
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 283
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9565
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1014
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2656
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 283
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9565
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1014
Składniki
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i wydrąż owoce do wysokości 1 cm licząc od dna. Jeśli nie masz specjalnego przyrządu do wydrążania owoców, najpierw wytnij obszar wokół ogonka jabłka małym nożykiem, następnie usuń gniazdo nasienne, a na końcu oczyść otwór łyżeczką.
W małej miseczce zmieszaj cukier, cynamon, rodzynki/porzeczki i orzechy. Jabłka umieść w brytfance do pieczenia. Nafaszeruj każde z nich masą owocową. Na wierzch połóż odrobinkę masła (około ¼ łyżki). Wlej do brytfanki wrzątek. Włóż całość do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut. Jabłka powinny mieć delikatną, ale nie gąbczastą konsystencję.
Po wyjęciu z piekarnika polej jabłka odrobiną soku, który pozostał w brytfance. Podawaj ciepłe, najlepiej z lodami waniliowymi.