Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ulubiony przysmak dzieci i dorosłych, a także bardzo zdrowa przekąska.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 591
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11882
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13499
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 591
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11882
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13499
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i wydrąż owoce do wysokości 1 cm licząc od dna. Jeśli nie masz specjalnego przyrządu do wydrążania owoców, najpierw wytnij obszar wokół ogonka jabłka małym nożykiem, następnie usuń gniazdo nasienne, a na końcu oczyść otwór łyżeczką.
W małej miseczce zmieszaj cukier, cynamon, rodzynki/porzeczki i orzechy. Jabłka umieść w brytfance do pieczenia. Nafaszeruj każde z nich masą owocową. Na wierzch połóż odrobinkę masła (około ¼ łyżki). Wlej do brytfanki wrzątek. Włóż całość do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut. Jabłka powinny mieć delikatną, ale nie gąbczastą konsystencję.
Po wyjęciu z piekarnika polej jabłka odrobiną soku, który pozostał w brytfance. Podawaj ciepłe, najlepiej z lodami waniliowymi.