Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka pieczone w piekarniku

Jabłka pieczone w piekarniku

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 75

Dodano:

Odsłon: 273

To ulubiony przysmak dzieci i dorosłych, a także bardzo zdrowa przekąska.

Składniki

  • 4 jabłka
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów
  • 1/2 szklanki posiekanych rodzynek
  • 15 g masła
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i wydrąż owoce do wysokości 1 cm licząc od dna. Jeśli nie masz specjalnego przyrządu do wydrążania owoców, najpierw wytnij obszar wokół ogonka jabłka małym nożykiem, następnie usuń gniazdo nasienne, a na końcu oczyść otwór łyżeczką.

  2. W małej miseczce zmieszaj cukier, cynamon, rodzynki/porzeczki i orzechy. Jabłka umieść w brytfance do pieczenia. Nafaszeruj każde z nich masą owocową. Na wierzch połóż odrobinkę masła (około ¼ łyżki). Wlej do brytfanki wrzątek. Włóż całość do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut. Jabłka powinny mieć delikatną, ale nie gąbczastą konsystencję.

  3. Po wyjęciu z piekarnika polej jabłka odrobiną soku, który pozostał w brytfance. Podawaj ciepłe, najlepiej z lodami waniliowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń