Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka pieczone z orzechami i rodzynkami

Jabłka pieczone z orzechami i rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 954

smaczne i zdrowe,jabłka innaczej

Składniki

  • kwaskowe jabłka, 4 szt
  • orzechy włoskie, 50g
  • rodzynki, 30g
  • miodu lub cukru, 3 łyżki
  • żółtko, 1 szt
  • słodka śmietana, 1-2 łyżki (jeśli jabłka przyżądza się z miodem,śmietany można n
  • masło, do posmarowania naczynia żaroodpornego
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jabłka pieczone z orzechami i rodzynkami

Przygotowanie

  1. Umyte jabłka wydrążyć od strony ogonka,tak by usunąć gniazda nasienne i zostawić mniej więcej centymetrowe "denko".Orzechy posiekać i wymieszać z opłukanymi rodzynkami,żóltkiem roztartym z cukrem lub miodem i śmietaną.

  2. Tak przygotowaną mieszanką napełnić wgłębienia w jabłkach.Jabłka ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym,wsatawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 30minut.Najlepiej smakują na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń