Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jogurtowe placki z jabłkami"
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7978
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 266
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 100
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2158
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 665
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7978
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 266
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 100
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2158
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 665
Składniki
Z obranych jabłek wydrążamy gniazda nasienne, jabłka kroimy w plasterki. Prószymy odrobiną cukru i przez chwilę obsmażamy na gorącej patelni.
Do miski wlewamy jogurt, wsypujemy sodę i mieszamy. Dodajemy jajko, pozostały cukier, sól, cynamon i przesianą mąkę. Mieszamy na jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Jabłka partiami zanurzamy w cieście, a potem układamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Smażymy placki obustronnie na złoty kolor, wyjmujemy i układamy na papierowym ręczniku, by je osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Podobne placki zrobimy na maślance, zsiadłym mleku lub kefirze.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2,50 złŹródło: Rewia