Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jogurtowe placki z jabłkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Składniki
Z obranych jabłek wydrążamy gniazda nasienne, jabłka kroimy w plasterki. Prószymy odrobiną cukru i przez chwilę obsmażamy na gorącej patelni.
Do miski wlewamy jogurt, wsypujemy sodę i mieszamy. Dodajemy jajko, pozostały cukier, sól, cynamon i przesianą mąkę. Mieszamy na jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Jabłka partiami zanurzamy w cieście, a potem układamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Smażymy placki obustronnie na złoty kolor, wyjmujemy i układamy na papierowym ręczniku, by je osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Podobne placki zrobimy na maślance, zsiadłym mleku lub kefirze.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2,50 złŹródło: Rewia