Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowe babeczki dukanowe (II faza P i PW) - niskokaloryczne

Kakaowe babeczki dukanowe (II faza P i PW) - niskokaloryczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 2673

Doskonałe do kawy, czy kakao. Przeznaczone głównie dla drugiej fazy diety Dukana, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby każdy sobie spróbował :)

Składniki

  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (tak, to to samo co mąka kukurydziana)
  • 1,5 łyżki odtłuszczonego mleka w granulkach (jeśli masz w proszku to 1 łyżka)
  • 2 łyżki słodziku do pieczenia (ja kupuję taki w proszku, w słoiku w Kauflandzie - niby nie jest dedykowany do pieczenia, ale swo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko + 1 białko
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego (jak ktoś lubi inny, to nie ma problemu)
  • rozdrobnione skórki pomarańczy z torebki (tak około 1/3 - 1/2 torebki, jak ktoś lubi mocniej pomarańczowe, to można więcej)
  • 1 łyżka kakao odtłuszczonego (jak ktoś lubi mocno kakaowe to nawet do 2 łyżek można dodać)
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeśli chodzi o otręby, to można użyć całych, prosto z opakowania, lub zmielić na mąkę (np. młynkiem do kawy, albo blenderem - dla mnie lepsze są zmielone) - PRZECZYTAJ UWAGĘ NA DOLE.

    Dla sprostowania - kiedy mówię "łyżka", to mam na myśli czubatą łyżkę (zawsze ludzie się zastanawiają).

    Przepis jest prosty - całość mieszamy razem w dowolnej kolejności (najlepiej miksować ze 2 minuty, żeby wszystko się ładnie wymieszało i lekko ubiło).

    Jak już mamy ciasto to nakładamy je do foremek na babeczki. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. Pieczemy 25 minut.

    UWAGA! Jeśli ktoś nie posiada foremek na babeczki, a już sobie narobił smaku, to zamiast mielić otręby, trzeba zostawić je całe. Celem jest zagęszczenie ciasta. Można dodać więcej otrębów i mleka w proszku (dawkę słodzika też można zwiększyć), aż ciasto stanie się mocno gęste (takie, żeby się nie rozlewało).
    Gdy ciasto jest już gęste, nakładamy je łyżką na papier do pieczenia (robimy ciastka). Trzeba patrzeć, czy ciasto się nie rozlewa - powinno zachować kształt ciastka. Jeśli tak nie jest, to dodajemy więcej "suchych" składników. Pieczemy tyle samo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń