Do góry

Desery Przepis na:

Karp faszerowany grzybami

Karp faszerowany grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4436

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Karp faszerowany grzybami"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karp faszerowany grzybami

Przygotowanie

  1. Rybę wypatrosz, pozostawiając głowę. Usuń jednak oczy i skrzela. Bardzo dokładnie umyj całego karpia. Osusz.

  2. Natrzyj karpia pieprzem i solą, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin.

  3. Namocz grzyby (najlepiej na całą noc). Ugotuj je w tej samej wodzie, osącz i posiekaj.

  4. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, usmaż na łyżce masła. Dodaj podgrzybki, podsmaż, a w razie potrzeby podlej odrobiną wody spod grzybów i duś przez kilka minut. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

  5. Tak przygotowanym farszem napełnij karpia. Zepnij go wykałaczkami i zasznuruj dratwą.

  6. Rybę ułóż w brytfannie, polej 4 łyżkami roztopionego masła, ewentualnie podlej wodą spod grzybów i piecz przez 50-60 minut w temp. 180 st. C. Podczas pieczenia 2-3 razy podlej powstałym sosem.

  7. Po upieczeniu podziel ostrożnie karpia na dzwonka. Udekoruj go natką pietruszki. Podawaj z cząstkami cytryn.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń