Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karp faszerowany grzybami"
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4589
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12393
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5686
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7049
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4589
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12393
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5686
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7049
Składniki
Rybę wypatrosz, pozostawiając głowę. Usuń jednak oczy i skrzela. Bardzo dokładnie umyj całego karpia. Osusz.
Natrzyj karpia pieprzem i solą, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin.
Namocz grzyby (najlepiej na całą noc). Ugotuj je w tej samej wodzie, osącz i posiekaj.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, usmaż na łyżce masła. Dodaj podgrzybki, podsmaż, a w razie potrzeby podlej odrobiną wody spod grzybów i duś przez kilka minut. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Tak przygotowanym farszem napełnij karpia. Zepnij go wykałaczkami i zasznuruj dratwą.
Rybę ułóż w brytfannie, polej 4 łyżkami roztopionego masła, ewentualnie podlej wodą spod grzybów i piecz przez 50-60 minut w temp. 180 st. C. Podczas pieczenia 2-3 razy podlej powstałym sosem.
Po upieczeniu podziel ostrożnie karpia na dzwonka. Udekoruj go natką pietruszki. Podawaj z cząstkami cytryn.Źródło: Tele Tydzień