Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karp zatorski z bryndzą"
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 16
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 42
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23729
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 440
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 264
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 16
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 42
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23729
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 440
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 264
Składniki
Wyfiletuj karpia. Do tego będzie potrzebny długi, cienki i bardzo ostry nóż.
Odetnij najpierw głowę. Zaczynając od strony brzucha, zdejmujemy mięso z ości, dochodząc do kręgosłupa. Odetnij kręgosłup, tak aby filet trzymał się na skórze grzbietu. Staraj się jej nie uszkodzić. Skrop karpia cytryną i olejem, posyp solą, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem. Odłóż na kilka godzin do lodówki.
Wymieszaj bryndzę z posiekaną pietruszką i włóż do wnętrza ryby. Pokrój karpia w poprzek na 3-4 kawałki (w zależności od wielkości ryby).
Panieruj starannie rybę. Najpierw obtocz ją w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Dokładnie dociśnij panierkę. Żeby bryndza nie wypłynęła podczas smażenia, należy zrobić to naprawdę dokładnie.
Smaż w głębokim tłuszczu. Na każdym kawałku gotowej ryby połóż orzeszek masła. Serwuj z lekkim schłodzonym miodem pitnym.Źródło: Olivia