Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karp zatorski z bryndzą"
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 976
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7119
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 192
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 976
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7119
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 192
Składniki
Wyfiletuj karpia. Do tego będzie potrzebny długi, cienki i bardzo ostry nóż.
Odetnij najpierw głowę. Zaczynając od strony brzucha, zdejmujemy mięso z ości, dochodząc do kręgosłupa. Odetnij kręgosłup, tak aby filet trzymał się na skórze grzbietu. Staraj się jej nie uszkodzić. Skrop karpia cytryną i olejem, posyp solą, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem. Odłóż na kilka godzin do lodówki.
Wymieszaj bryndzę z posiekaną pietruszką i włóż do wnętrza ryby. Pokrój karpia w poprzek na 3-4 kawałki (w zależności od wielkości ryby).
Panieruj starannie rybę. Najpierw obtocz ją w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Dokładnie dociśnij panierkę. Żeby bryndza nie wypłynęła podczas smażenia, należy zrobić to naprawdę dokładnie.
Smaż w głębokim tłuszczu. Na każdym kawałku gotowej ryby połóż orzeszek masła. Serwuj z lekkim schłodzonym miodem pitnym.Źródło: Olivia