Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karp zatorski z bryndzą"
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 313
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 164
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 391
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1571
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 313
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 164
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 391
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1571
Składniki
Wyfiletuj karpia. Do tego będzie potrzebny długi, cienki i bardzo ostry nóż.
Odetnij najpierw głowę. Zaczynając od strony brzucha, zdejmujemy mięso z ości, dochodząc do kręgosłupa. Odetnij kręgosłup, tak aby filet trzymał się na skórze grzbietu. Staraj się jej nie uszkodzić. Skrop karpia cytryną i olejem, posyp solą, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem. Odłóż na kilka godzin do lodówki.
Wymieszaj bryndzę z posiekaną pietruszką i włóż do wnętrza ryby. Pokrój karpia w poprzek na 3-4 kawałki (w zależności od wielkości ryby).
Panieruj starannie rybę. Najpierw obtocz ją w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Dokładnie dociśnij panierkę. Żeby bryndza nie wypłynęła podczas smażenia, należy zrobić to naprawdę dokładnie.
Smaż w głębokim tłuszczu. Na każdym kawałku gotowej ryby połóż orzeszek masła. Serwuj z lekkim schłodzonym miodem pitnym.Źródło: Olivia