Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta inna odsłona karpatki sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach :)
Święta to dla mnie festiwal mięs, u mnie oczywiście nie może zabraknąć boczku...
Odsłon: 20
Święta to dla mnie festiwal mięs, u mnie oczywiście nie może zabraknąć boczku...
Odsłon: 20
Składniki
Ciasto karpatkowe : Zagotować kostkę margaryny z wodą. Do gorącego wsypać mąkę, szybko wymieszać i jeszcze chwilę podgotować. Zestawić i zbijać po jednym jajku. Można dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką . Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.
Krem karpatkowy: Do karpatki zazwyczaj robię ten oto krem budyniowy. Zagotować mleko, odlać 0,5 szklanki i rozmieszać w niej budyń cukier i żółtka. Wlać do wrzącego mleka i jeszcze chwilę gotować. Ostudzić. Masło utrzeć i po łyżce dodawać przestudzony budyń. Na końcu dodać do smaku cukier puder. Galaretki rozpuścić i zostawić do stężenia. Na jeden z blatów ciasta wylać galaretkę i wstawić do lodówki aby stwardniała. Na galaretkę wyłożyć krem śmietankowy i przykryć 2 częścią ciasta. Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem. Smacznego! :)
Przepisy Desery
Desery
Szybkie mini babeczki do koszyczka
Desery
Galaretkowy browar z pianką.
Desery
Ciasteczka owsiane z bananem i sezamem
Desery
Nieziemsko pyszny bananowiec
Szybkie mini babeczki do koszyczka
Pyszne i szybkie mini babeczki do koszyczka i na świąteczny stół.
Odsłon: 5
Galaretkowy browar z pianką.
Piwo deserowe z galaretek, bezalkoholowe. Polecam nawet dla kierowców i małyc...
Odsłon: 103