Do góry

Desery Przepis na:

Keks marchewkowy

Keks marchewkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Keks marchewkowy"

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • sól
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 30 dag startej marchewki
  • po 5 dag rodzynek
  • suszonych moreli
  • śliwek
  • posiekanych migdałów i orzechów
  • 1 jabłko
  • 30 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu. Na lukier: 20 dag cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki letniej wody
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Keks marchewkowy

Przygotowanie

  1. Jabłko umyj, obierz. Usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę.  Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Do miski wbij jajka, wsyp cukier oraz szczyptę soli. Miksuj przez kilka minut na średnich obrotach. Wlej olej i jeszcze chwilę ucieraj. Nie przerywając miksowania, wsypuj po łyżce suchych składników. Na koniec dodaj posiekane bakalie, jabłko oraz marchewkę i wymieszaj łyżką.

  2. Keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C . Wstaw blaszkę z ciastem, piecz około 60 minut do tzw. suchego patyczka.

  3. Przygotuj lukier. Do miseczki przesiej cukier puder, dodaj sok z cytryny i wodę. Ucieraj łyżką, aż powstanie gładka masa o konsystencji gęstej śmietany. Gdy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, a wierzch polej przygotowanym lukrem.

  4. 80 minut Porcja: 370 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń