Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klasyczny makowiec"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118225
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8437
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3119
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2177
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1553
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118225
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8437
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3119
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2177
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1553
Składniki
Mak opłucz, zalej wodą, gotuj 20 minut. Wystudź, odsącz, zmiel dwukrotnie. Podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże i cukier, odstaw na 15 minut.
Dodaj resztę składników na ciasto, na końcu wlej roztopione masło. Zagnieć ciasto, zostaw do wyrośnięcia. Rodzynki namocz, orzechy posiekaj. Białka ubij, wymieszaj delikatnie z makiem i resztą składników masy.
Ciasto podziel na trzy części, każdą rozwałkuj na prostokąt, posmaruj 1/3 masy i zwiń w roladę. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż na niej makowce, piecz 35 minut w temperaturze 180° C.Źródło: Dobry Tydzień