Do góry

Desery Przepis na:

Klasyczny makowiec

Klasyczny makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12889

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Klasyczny makowiec"

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 15 dag masła
  • 200 ml mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki rumu lub wódki. Masa: 50 dag maku
  • 6 białek
  • 25 dag cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów włoskich
  • łyżka margaryny
  • łyżka miodu
  • olejek migdałowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Klasyczny makowiec

Przygotowanie

  1. Mak opłucz, zalej wodą, gotuj 20 minut. Wystudź, odsącz, zmiel dwukrotnie. Podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże i cukier, odstaw na 15 minut.

  2. Dodaj resztę składników na ciasto, na końcu wlej roztopione masło. Zagnieć ciasto, zostaw do wyrośnięcia. Rodzynki namocz, orzechy posiekaj. Białka ubij, wymieszaj delikatnie z makiem i resztą składników masy.

  3. Ciasto podziel na trzy części, każdą rozwałkuj na prostokąt, posmaruj 1/3 masy i zwiń w roladę. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż na niej makowce, piecz 35 minut w temperaturze 180° C.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń