Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klasyczny makowiec"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12155
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1363
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12840
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4562
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12155
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1363
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12840
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4562
Składniki
Mak opłucz, zalej wodą, gotuj 20 minut. Wystudź, odsącz, zmiel dwukrotnie. Podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże i cukier, odstaw na 15 minut.
Dodaj resztę składników na ciasto, na końcu wlej roztopione masło. Zagnieć ciasto, zostaw do wyrośnięcia. Rodzynki namocz, orzechy posiekaj. Białka ubij, wymieszaj delikatnie z makiem i resztą składników masy.
Ciasto podziel na trzy części, każdą rozwałkuj na prostokąt, posmaruj 1/3 masy i zwiń w roladę. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż na niej makowce, piecz 35 minut w temperaturze 180° C.Źródło: Dobry Tydzień