Desery Przepis na:
> 6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka z proszkiem do pieczenia. Na końcu mąkę i delikatnie wymieszać. Piec 25 minut. Przekroić na 2 części. Rozpuszczamy galaretkę w 1i 1/2 szkl gorącej wody, studzimy i wlewamy do tortownicy. Układamy krążki bananów i wstawiamy do lodówki. Następnie robimy masę ajerkoniak z przepisu, dodajemy pół opakowania wiórków kokosowych i schładzamy w lodówce. Jak zsiądzie się galaretka, smarujemy masą kokosową, na to nasączony biszkopt, znów masa i przykrywamy nasączonym biszkoptem. Schładzamy w lodówce. Żeby wyjąć z tortownicy - podgrzewamy lub zanurzamy na chwilkę w gorącej wodzie. Po wyjęciu ciasta z tortownicy boki smarujemy pozostałą masą i obsypujemy posypką lub wiórkami kokosowymi. Ja zawsze robię takie ciasto jak wcześniej robię tort i zostaje mi masa i biszkopt, więc żeby to wykorzystać to tylko galaretka i gotowe. Może też być szybki torcik urodzinowy dla dziecka.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

kamazka439 29 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
nie mogę tego zmodyfikować, cały czas wyskakuje 1 szklanka do proszku do pieczenia...0 Kto głosował? | Odpowiedz

kamazka439 29 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
1 szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia0 Kto głosował? | Odpowiedz

malga8 29 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
1 szklanka proszku do pieczenia--------z pewnoscia wybuchnie w piekarniku----ale ta masa z wiorkami kokosowymi mysle, ze rewelacyjna musi byc----to cos dla mnie.....0 Kto głosował? | Odpowiedz

betaww 27 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
Sreberko .... Masa ajerkoniakowa jest z torebki w proszku Chyba Delecty lub dr Oetcera do kupienia we eszystkich sklepach sporzywczch0 Kto głosował? | Odpowiedz

sreberko 26 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
a masa na ten ajerkoniak to jak ma byc zrobiona?prosze o przepis.1 Kto głosował? | Odpowiedz