Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zachwyt domowników i gości :)
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 31
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 31
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 31
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19646
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 215
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 31
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 31
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 31
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19646
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 215
Składniki
Do miski wsypać mąkę, wymieszać z solą. Zrobić dołek, wsypać do niego cukier, rozkruszone drożdże i zalać połową podgrzanego mleka (mleko ma być ciepłe, nie gorącym). Zawartość dołka zasypać lekko częścią mąki tak, żeby powstała gęsta śmietana. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Gdy rozczyn jest już wyrośnięty dodajemy jajko, olej, resztę mleka i wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby się bardzo kleiło, można dodać trochę mąki. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Do przygotowania koszyczka potrzebna będzie miska o średnicy ok. 20cm. Najlepsza będzie żaroodporna. Zewnętrzną stronę miski wyłożyć folią aluminiową. Miskę odwracamy ‘do góry nogami’. Formujemy wałeczki a następnie układamy je na misce. Przeplatamy tak jak się plecie koszyczek z wikliny. Po uformowaniu całego koszyczka smarujemy go roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 180°C do złotego koloru. U mnie 25 minut. Teraz formujemy trzy wałeczki z których zaplatamy warkocz. To będzie rączka do koszyka. Po zapleceniu układamy warkocz na misce odwróconej do góry dnem, przez środek, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w 180°C. Po ostygnięciu łączymy rączkę z koszykiem przy pomocy wykałaczek.