Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem pomarańczowy"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3906
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415058
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2448
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3906
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415058
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2448
Składniki
Pomarańcze wyszorować, z jednej zetrzeć skórkę, a dwie przekroić i wydrążyć. Z wszystkich pomarańczy wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.
Utrzeć 3 żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać sok pomarańczowy, likier i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z masą jajeczno-pomarańczową. Śmietanę kremówkę i 2 białka ubić na sztywno – w osobnych naczyniach. Połączyć z ucieraną masą.
Delikatnie wymieszać. Przełożyć do wydrążonych połówek pomarańczy. Mocno schłodzić. Przed podaniem udekorować deser wiórkami czekoladowymi i paseczkami skórki pomarańczowej.
Czas przygotowania: około 25 minutŹródło: Życie na gorąco