Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem pomarańczowy"
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1188
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 430
Święta Bożego Narodzenia muszą pachnieć piernikiem. Jeśli nie chcesz piec cał...
Odsłon: 1382
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1188
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 430
Święta Bożego Narodzenia muszą pachnieć piernikiem. Jeśli nie chcesz piec cał...
Odsłon: 1382
Składniki
Pomarańcze wyszorować, z jednej zetrzeć skórkę, a dwie przekroić i wydrążyć. Z wszystkich pomarańczy wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.
Utrzeć 3 żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać sok pomarańczowy, likier i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z masą jajeczno-pomarańczową. Śmietanę kremówkę i 2 białka ubić na sztywno – w osobnych naczyniach. Połączyć z ucieraną masą.
Delikatnie wymieszać. Przełożyć do wydrążonych połówek pomarańczy. Mocno schłodzić. Przed podaniem udekorować deser wiórkami czekoladowymi i paseczkami skórki pomarańczowej.
Czas przygotowania: około 25 minutŹródło: Życie na gorąco