Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1601
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1002
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1601
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1002
Składniki
Przygotować tortownicę o wymiarch 24 cm. Spód tortownicy wyłożyc papierem do pieczenia.
W naczyniu przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz oba cukry. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Wyrabiać ciasto do momentu aż składniki się połączą. ( kruszonka).
Połowę kruszonki wysypać do przygotowanej formy. Wyrównać ją i ugnieśc. Wstawić do piekarnika na 15 minut.
Jabłka obrać i wykroić gniazdka nasienne. Jabłka pokroić w drobną kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny.
Na podpieczony spód wysypać 2 łyżki bułki tartej ( może być ciepły). Na to wyłożyć mase jabłkową. Posypać cukrem i cynamonem ( można to zrobić wcześniej za nim jeszcze wysypiemy mase jabłkową na ciasto). Na wierzch wysypać drugą połowę kruszonki.
Piec przez około 35 minut, do ładnego zezłocenia się wierzchu. Po upieczeniu szarlotkę możemy podawać z opruszonym cukrem pudrem.