Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche ślimaczki"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14006
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15822
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6407
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14006
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15822
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6407
Składniki
Do przesianej mąki wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz żółtko, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Pistacje rozdrobnij blenderem, dodaj 5 dag cukru wymieszaj. Schłodzone ciasto podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 20x30 cm. Każdy prostokąt posmaruj masą pistacjową i zwiń formując roladę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
Rolady posmaruj dokładnie białkiem i obtocz w pozostałym cukrze. Pokrój w plastry po ok. 0,5 cm. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-12 min w temperaturze 180°C. Ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku.
Ciasto możesz posmarować dżemem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 140 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie