Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kwiatowe tarteletki"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4250
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 67
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 42
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 75
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 381
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4250
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 67
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 42
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 75
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 381
Składniki
<strong>Deser podajesz z prawdziwymi kwiatami? Uprzedź jedzącego – jeśli je kwiaty po raz pierwszy, może spróbować tylko odrobinę!</strong>
Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, po czym pokrój wraz ze skórką na cienkie i długie plasterki. Cukier puder wymieszaj z cynamonem i stopionym masłem.
W szerokim rondlu zagotuj szklankę wody z sokiem z cytryny. Gdy woda zacznie wrzeć, włóż na minutę plasterki jabłek, zaraz je wyjmij łyżką cedzakową i ułóż tak, aby osączyć je z wody (np. na szerokim sicie lub na talerzu wyłożonym pergaminem). Pozostaw do ostygnięcia.
Rozmrożone ciasto francuskie pokrój na pasy. Potrzebujesz tyle pasków ciasta, ile różanych koszyczków zamierzasz przygotować.
Paski ciasta francuskiego posmaruj masą cukrowo-cynamonową. Nieposmarowane zostaw końce, aby je potem łatwiej zlepiać.
Na cieście układaj ostudzone plasterki jabłek (czerwona skórka powinna wystawać ponad pasek ciasta) i zwijaj w luźny rulonik.
Zlep brzegi ciasta ze sobą. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.
Tarteletki piecz 15-20 minut w temperaturze 180° C, aż ciasto się zrumieni. Koszyczki udekoruj borówkami lub konfiturą i posyp cukrem pudrem.
<strong>: 120 minut Porcja: 195 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie