Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kwiatuszki z dżemem"
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7955
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1292
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13738
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7955
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1292
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13738
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki i posiekaj nożem. Kiedy powstaną grudki, dosyp cukier i cukier waniliowy, dodaj śmietanę oraz jajka. Szybko zagnieć kruche ciasto.
Z ciasta uformuj kulę i zawiń ją w folię. Włóż do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto podziel na 2–3 porcje. Kolejno układaj je na lekko oprószonej mąką stolnicy. Rozwałkuj na cienkie placki.
Foremką w kształcie kwiatka wytnij ciastka. W połowie kieliszkiem zrób otworki. Ciasteczka ułóż na natłuszczonych blachach. Piecz około 15 minut w temp. 180oC. Dżem podgrzej, przełóż nim ciastka.Źródło: Naj