Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kwiatuszki z dżemem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 127
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 127
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki i posiekaj nożem. Kiedy powstaną grudki, dosyp cukier i cukier waniliowy, dodaj śmietanę oraz jajka. Szybko zagnieć kruche ciasto.
Z ciasta uformuj kulę i zawiń ją w folię. Włóż do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto podziel na 2–3 porcje. Kolejno układaj je na lekko oprószonej mąką stolnicy. Rozwałkuj na cienkie placki.
Foremką w kształcie kwiatka wytnij ciastka. W połowie kieliszkiem zrób otworki. Ciasteczka ułóż na natłuszczonych blachach. Piecz około 15 minut w temp. 180oC. Dżem podgrzej, przełóż nim ciastka.Źródło: Naj