Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kwiatuszki z dżemem"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14059
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15984
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6435
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14059
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15984
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6435
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki i posiekaj nożem. Kiedy powstaną grudki, dosyp cukier i cukier waniliowy, dodaj śmietanę oraz jajka. Szybko zagnieć kruche ciasto.
Z ciasta uformuj kulę i zawiń ją w folię. Włóż do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto podziel na 2–3 porcje. Kolejno układaj je na lekko oprószonej mąką stolnicy. Rozwałkuj na cienkie placki.
Foremką w kształcie kwiatka wytnij ciastka. W połowie kieliszkiem zrób otworki. Ciasteczka ułóż na natłuszczonych blachach. Piecz około 15 minut w temp. 180oC. Dżem podgrzej, przełóż nim ciastka.Źródło: Naj