Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Łatwe kruche ciasto z bakaliami według Hanny Szymanderskiej"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3840
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 266
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 368
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3840
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 266
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 368
Składniki
ok. 45 minut • Porcja 347 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12 porcji
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło, śmietanę, 2 łyżki cukru pudru i ok. pół łyżeczki skórki startej z cytryny. Posiekaj. Dołóż żółtka i orzechy, szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, wstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój. Rodzynki zalej rumem.
W rondlu rozpraż jabłka, dodaj sok z cytryny, cukier kryształ i mieszając, duś na małym ogniu kilka minut. Potem delikatnie wymieszaj z cynamonem, goździkami i osączonymi rodzynkami.
Ciasto podziel na 2 części. Jedną wylep dno i boki formy do pieczenia, ponakłuwaj widelcem i piecz 10 min. w 180°C.
Wyjmij, wyłóż jabłka, przykryj rozwałkowaną, drugą częścią ciasta. Piecz jeszcze ok. 20 min. Podawaj z bitą śmietaną lub pudrem.
Więcej przepisów Hanny Szymanderskiej, od lat gro madzącej recep tury na trady cyjne polskie specjały w: Kuchni polskiej Hanny Szymanderskiej, Wyd. REA, 24,90 zł.Źródło: Kobieta i życie