Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 183
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 183
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Przygotuj 3 miski. Do jednej przełóż kremówkę, do drugiej białka, a do trzeciej żółtka. Dodaj do żółtek połowę cukru i łyżkę wody. Miksuj, aż masa będzie puszysta.
Ubij białka na sztywno, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru. Ubijaj dalej. Śmietankę także ubij na sztywno. Dodaj do żółtek białka i delikatnie zamieszaj. Potem dołóż śmietanę. Na koniec dodaj ziarenka wanilii.
Przełóż całość do pojemnika ok. 1,5 litra. Wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Przygotuj wafle i nakładaj porcje lodów grubości 2-3 cm. Przykryj waflem.
czas przygotowania: 20 minut, cena porcji: ok. 1,5 zł, 184 kcal, dla 8 osóbŹródło: Olivia