Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiem, że lato już za nami. Jeżeli wierzyć synoptykom (a przychodzi mi to z trudem, bo najczęściej się mylą), to i falę upałów mamy już za sobą. Jednakże ja jestem zdania, iż lody są dobre zawsze, wszędzie i przy byle okazji. A jak nie ma okazji, to trzeba ją sobie znaleźć. Lody czekoladowe są moimi ulubionymi. Niestety, coraz trudniej zakupić takie rzeczywiście intensywne, mocno czekoladowe, zatem najlepiej je zrobić. Raz jeszcze przepraszam za niezbyt udane zdjęcia, ale jeżeli coś tak dobrego jest w pobliżu mojej rodzinki, nie można liczyć na spokojne fotografowanie ????
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 213
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1702
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 144
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 557
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 213
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1702
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 144
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 557
Składniki
Mleko i śmietankę podgrzewamy w garnku aż do wrzenia.
W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem (ważne – jajka należy sparzyć).
Gorącym mlekiem ze śmietanką hartujemy żółtka. Następnie przelewamy do garnka i podgrzewamy aż do zgęstnienia – uważamy, aby nie zagotować całości, bo wyjdzie nam słodka jajecznica.
Krem przecieramy przez sito na połamaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej jeszcze miksujemy blenderem, przykrywamy w kontakcie i chłodzimy w lodówce.
Przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Jeżeli nie mamy maszynki do lodów, a jesteśmy w domu i mamy czas, to co pół godziny otwieramy zamrażalnik i mieszamy całość, żeby pozbyć się kryształków lodu. Smacznego!