Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lukrowane pączusie"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14036
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15908
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6422
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14036
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15908
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6422
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy mleko, łyżkę mąki i wlewamy rozczyn do zagłębienia w mące. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Potem wsypujemy pozostały cukier, rozpuszczone, letnie masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli. Wyrabiamy i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło.
Formujemy małe pączki i odstawiamy na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanej oliwie.
Przygotowujemy lukier i lukrujemy nim osączone z tłuszczu pączki.
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,15 zł.</strong>Źródło: Rewia