Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lukrowane pączusie"
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 664
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1392
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25779
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 664
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1392
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25779
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy mleko, łyżkę mąki i wlewamy rozczyn do zagłębienia w mące. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Potem wsypujemy pozostały cukier, rozpuszczone, letnie masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli. Wyrabiamy i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło.
Formujemy małe pączki i odstawiamy na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanej oliwie.
Przygotowujemy lukier i lukrujemy nim osączone z tłuszczu pączki.
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,15 zł.</strong>Źródło: Rewia