Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marmurkowy deser z polewą malinową"
Kompot świąteczny można kochać lub nienawidzić - ja zdecydowanie należę do te...
Odsłon: 55
Pyszna wędlina na świątecznym stole. Wędlinę można przygotować wcześniej, gal...
Odsłon: 168
Kruche, mocno maślane ciasteczka z nadzieniem daktylowo-korzennym. Sprawdzą s...
Odsłon: 57
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 838
Pyszna sałatka śledziowa tzw.Śledzie po królewsku zamiast groszku dodałam ogó...
Odsłon: 382
Kompot świąteczny można kochać lub nienawidzić - ja zdecydowanie należę do te...
Odsłon: 55
Pyszna wędlina na świątecznym stole. Wędlinę można przygotować wcześniej, gal...
Odsłon: 168
Kruche, mocno maślane ciasteczka z nadzieniem daktylowo-korzennym. Sprawdzą s...
Odsłon: 57
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 838
Pyszna sałatka śledziowa tzw.Śledzie po królewsku zamiast groszku dodałam ogó...
Odsłon: 382
Składniki
Wlej do garnka mleko, przełóż jedną śmietanę, dodaj 6 łyżek cukru i poczekaj, aż się zagotuje. Zdejmij garnek z ognia i ostudź. Żółtka i resztę cukru ubij na pianę i wymieszaj z zagotowanym posłodzonym mlekiem.
Resztę śmietany wlej do rondelka, podgrzej, dodaj połamaną na małe kawałki białą czekoladę i rozpuść ją. Przełóż czekoladę do kremu z żółtek, wymieszaj. Całość schłodź.
Na małym ogniu przez chwilę gotuj maliny z cukrem, aż powstanie gęsta masa. Wlej do formy 1/2 białej mieszanki czekoladowej, przełóż 1/2 schłodzonych gotowanych malin i wylej resztę mieszanki czekoladowej. Włóż do zamrażarki.
Poczekaj, aż się zamrozi i wyjmij deser lodowy. Wylej resztę polewy i posyp tartą czekoladą. Udekoruj listkami melisy. Czas przygotowania: ok. 50 min
Cena porcji: ok. 2 zł. Kalorie: porcja 423 kcal.
Jeśli lubisz połączenie smaku malin i czekolady, deser lodowy polej polewą przygotowaną z ciemnej, gorzkiej czekolady i łyżki masła.Źródło: Na żywo