Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marmurkowy deser z polewą malinową"
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1310
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 689
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 695
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1310
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 689
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 695
Składniki
Wlej do garnka mleko, przełóż jedną śmietanę, dodaj 6 łyżek cukru i poczekaj, aż się zagotuje. Zdejmij garnek z ognia i ostudź. Żółtka i resztę cukru ubij na pianę i wymieszaj z zagotowanym posłodzonym mlekiem.
Resztę śmietany wlej do rondelka, podgrzej, dodaj połamaną na małe kawałki białą czekoladę i rozpuść ją. Przełóż czekoladę do kremu z żółtek, wymieszaj. Całość schłodź.
Na małym ogniu przez chwilę gotuj maliny z cukrem, aż powstanie gęsta masa. Wlej do formy 1/2 białej mieszanki czekoladowej, przełóż 1/2 schłodzonych gotowanych malin i wylej resztę mieszanki czekoladowej. Włóż do zamrażarki.
Poczekaj, aż się zamrozi i wyjmij deser lodowy. Wylej resztę polewy i posyp tartą czekoladą. Udekoruj listkami melisy. Czas przygotowania: ok. 50 min
Cena porcji: ok. 2 zł. Kalorie: porcja 423 kcal.
Jeśli lubisz połączenie smaku malin i czekolady, deser lodowy polej polewą przygotowaną z ciemnej, gorzkiej czekolady i łyżki masła.Źródło: Na żywo