Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Maślane zajączki"
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 7
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 371
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 501
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1117
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 7
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 371
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 501
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1117
Składniki
Mleko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże. Odstaw na 10 minut. Zaczyn połącz z mąką, masłem, cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Zagnieć ciasto. Odstaw je pod przykryciem na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 16 kawałków. Uformuj z nich placuszki. Natnij je i lekko rozchyl. Zlep po 2 placuszki, tak by przecięcia znajdowały się w przeciwnych kierunkach. W ten sposób powstaną główki z uszami oraz tułowia zajączków. Z rodzynek zrób oczy oraz noski.
Bułki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wierzchy ciastek posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
godz.; Sztuka: 385 kcal; Cena sztuki: ok. 0,80 zł.Źródło: Naj