Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Maślane zajączki"
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 133
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 635
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 143
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 133
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 635
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 143
Składniki
Mleko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże. Odstaw na 10 minut. Zaczyn połącz z mąką, masłem, cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Zagnieć ciasto. Odstaw je pod przykryciem na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 16 kawałków. Uformuj z nich placuszki. Natnij je i lekko rozchyl. Zlep po 2 placuszki, tak by przecięcia znajdowały się w przeciwnych kierunkach. W ten sposób powstaną główki z uszami oraz tułowia zajączków. Z rodzynek zrób oczy oraz noski.
Bułki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wierzchy ciastek posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
godz.; Sztuka: 385 kcal; Cena sztuki: ok. 0,80 zł.Źródło: Naj