Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na niesamowicie smaczny deser. W Niemczech znany jako „Herrencreme” (męski krem). Skąd ta nazwa? By znaleźć odpowiedź trzeba cofnąć się do XIX wieku, kiedy to rum był trunkiem przeznaczonym wyłącznie dla mężczyzn. Kobietom wolno było się rozkoszować likierami. Dobrze, że czasy się zmieniły. Zawsze robię dwie wersje, jedną z rumem i drugą bezalkoholową dla synka. Ale trzeba przyznać, że zachowanie oryginalnej receptury z dodatkiem rumu sprawi, że deser ten będzie niezwykle wyjątkowy.
Składniki
Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy do niego połamaną czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie dodajemy rum, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ją do przestudzonej masy budyniowej i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Próbujemy czy wystarczająco słodkie, jeśli nie, można dosłodzić cukrem pudrem. Tak przygotowany krem wykładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki, bo najlepiej smakuje dobrze wychłodzony. Przed podaniem dekorujemy malinami.