Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mini kerstsole"
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 81
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 125
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 81
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 125
Składniki
Do miski włóż rodzynki, migdały, skórki pomarańczowe i cytrynowe oraz cynamon. Wymieszaj, zalej rumem i odstaw.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, cukier wanilinowy, suche drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj rozmącone jajka, mleko, 15 dag miękkiego masła i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny aż do podwojenia objętości.
Ciasto ponownie przełóż na stolnicę lub blat i rozwałkuj na grubość około 2 cm. Wyłóż na nie osączone bakalie, zwiń i ponownie zagnieć, aby bakalie połączyły się z ciastem.
Z ciasta odrywaj małe kawałki. Każdy rozwałkuj na grubość około 2,5 cm, nadając mu owalny kształt. Na środku każdego zrób lekkie wgłębienie i ułóż w nim wałeczek z marcepanu. Ciasto zawiń wokół nadzienia, lekko dociskając brzegi (powstaną małe strucle).
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C około 45 minut. W tym czasie roztop w rondelku masło, które zostało. W jeszcze ciepłe ciasteczka wsmaruj pędzelkiem całe masło, a gdy wyschnie –oprósz je cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 300 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie