Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13747
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1575
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15276
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6246
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13747
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1575
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15276
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6246
Składniki
Drożdże,łyżkę mąki i cukru rozmieszaj w letnim mleku.Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka i jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę.
Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn,utarte żółtka,spirytus lub ocet,sok wyciśnięty z cytryny,cukier waniliowy i szczyptę soli.Zamieszaj lekko wyrób.Dodaj roztopione masło i wyrabiaj,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Uformuj z niego kulkę,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia
Z ciasta formuj małe kule (możesz je napełnić mermeladą).Ułóż je do oprószonej mąką stolnicy,odstaw do wyrośnięcia.
Na dobrze rozgrzany tłuszcz kładz po kilka pączków i smaż na złoty kolor.Wyjmij je z tłuszczu,osącz na papierowych ręcznikach,obtocz w zwykłym cukrze,