Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96329
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1911
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5737
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5740
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96329
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1911
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5737
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5740
Składniki
Drożdże,łyżkę mąki i cukru rozmieszaj w letnim mleku.Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka i jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę.
Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn,utarte żółtka,spirytus lub ocet,sok wyciśnięty z cytryny,cukier waniliowy i szczyptę soli.Zamieszaj lekko wyrób.Dodaj roztopione masło i wyrabiaj,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Uformuj z niego kulkę,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia
Z ciasta formuj małe kule (możesz je napełnić mermeladą).Ułóż je do oprószonej mąką stolnicy,odstaw do wyrośnięcia.
Na dobrze rozgrzany tłuszcz kładz po kilka pączków i smaż na złoty kolor.Wyjmij je z tłuszczu,osącz na papierowych ręcznikach,obtocz w zwykłym cukrze,