Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 15563
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8792
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 652
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8300
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 15563
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8792
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 652
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8300
Składniki
Drożdże,łyżkę mąki i cukru rozmieszaj w letnim mleku.Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka i jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę.
Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn,utarte żółtka,spirytus lub ocet,sok wyciśnięty z cytryny,cukier waniliowy i szczyptę soli.Zamieszaj lekko wyrób.Dodaj roztopione masło i wyrabiaj,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Uformuj z niego kulkę,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia
Z ciasta formuj małe kule (możesz je napełnić mermeladą).Ułóż je do oprószonej mąką stolnicy,odstaw do wyrośnięcia.
Na dobrze rozgrzany tłuszcz kładz po kilka pączków i smaż na złoty kolor.Wyjmij je z tłuszczu,osącz na papierowych ręcznikach,obtocz w zwykłym cukrze,