Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo pyszne sami sprubujcie jadłam u mojej przyjaciółki
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
schłodzić śmietankę
żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
jajka ubic z cukrem na puszystą masę
za gotowa mleko z rozczepioną wanilią i szczyptą soli
zalać masę jajeczną
ubijać dalej na parze aż zgęstnieje [można to również robić na ogniu na płytce ,ale trzeba bardzo energicznie ubijać ,aby masa nie zagotowała się i nie zwarzyła]
namoczoną żelatynę rozpuścić,po trochu dodawać do masy jajecznej i cały c czas ubijać
masę przytrzeć przez sito i ostudzić [można miskę wstawić do wody z lodem ]
ubić śmietankę i dodać do tężejącej masy , wymieszać
foremki wysmarować masłem i obsypać cukrem pudrem
przełożyć masę do foremek i wstawić do lodówki do zastygnięcia co najmniej na 6 godzin a najlepiej na całą noc
przed wyjęcia mleczka zanurzyć foremkę na chwile w gorącej wodzie
podawać z owoców z kompotu lub sosem czekoladowym
CZAS WYKONANIA 1 GODZ. ZASTYGNIĘCIE MLECZKA OK. 6 GODZ. RAZEM 7 GODZIN
smacznego