Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 2
Dodano: 13.03.2010
Odsłon: 831
1-2 os. | 60 min | średnie | przystępne |
schłodzić śmietankę
żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
jajka ubic z cukrem na puszystą masę
za gotowa mleko z rozczepioną wanilią i szczyptą soli
zalać masę jajeczną
ubijać dalej na parze aż zgęstnieje [można to również robić na ogniu na płytce ,ale trzeba bardzo energicznie ubijać ,aby masa nie zagotowała się i nie zwarzyła]
namoczoną żelatynę rozpuścić,po trochu dodawać do masy jajecznej i cały c czas ubijać
masę przytrzeć przez sito i ostudzić [można miskę wstawić do wody z lodem ]
ubić śmietankę i dodać do tężejącej masy , wymieszać
foremki wysmarować masłem i obsypać cukrem pudrem
przełożyć masę do foremek i wstawić do lodówki do zastygnięcia co najmniej na 6 godzin a najlepiej na całą noc
przed wyjęcia mleczka zanurzyć foremkę na chwile w gorącej wodzie
podawać z owoców z kompotu lub sosem czekoladowym
CZAS WYKONANIA 1 GODZ. ZASTYGNIĘCIE MLECZKA OK. 6 GODZ. RAZEM 7 GODZIN
smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

kasiazbyszek 13 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Aile masła?Co to jest cuki? 4kg czego?Co to za bzdurny przepis????????????0 Kto głosował? | Odpowiedz