Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo pyszne sami sprubujcie jadłam u mojej przyjaciółki
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2577
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3455
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1552
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2231
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2577
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3455
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1552
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2231
Składniki
schłodzić śmietankę
żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
jajka ubic z cukrem na puszystą masę
za gotowa mleko z rozczepioną wanilią i szczyptą soli
zalać masę jajeczną
ubijać dalej na parze aż zgęstnieje [można to również robić na ogniu na płytce ,ale trzeba bardzo energicznie ubijać ,aby masa nie zagotowała się i nie zwarzyła]
namoczoną żelatynę rozpuścić,po trochu dodawać do masy jajecznej i cały c czas ubijać
masę przytrzeć przez sito i ostudzić [można miskę wstawić do wody z lodem ]
ubić śmietankę i dodać do tężejącej masy , wymieszać
foremki wysmarować masłem i obsypać cukrem pudrem
przełożyć masę do foremek i wstawić do lodówki do zastygnięcia co najmniej na 6 godzin a najlepiej na całą noc
przed wyjęcia mleczka zanurzyć foremkę na chwile w gorącej wodzie
podawać z owoców z kompotu lub sosem czekoladowym
CZAS WYKONANIA 1 GODZ. ZASTYGNIĘCIE MLECZKA OK. 6 GODZ. RAZEM 7 GODZIN
smacznego