Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robi się szybko i nie jest zbyt komplikowany... W mojej rodzinie przygotowuje go na Wielkanoc
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3739
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2077
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5522
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5541
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3739
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2077
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5522
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5541
Składniki
Z maki, cukry, jajek, tłuszczu, śmietany i proszku zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i odstawiamy na 0,5 godz do lodówki. Formę (ja używam kwadratowej, takiej mniejszej od dużej blachy), smarujemy margaryną, spód i boki (do 3/4 wysokości) wylepiamy ciastem. Zostawić trochę ciasta na później. Dżem mieszamy z mąką ziemniaczana i wylewamy na surowe ciasto. Jeśli brzegi będą za wysokie, możemy je trochę obniżyć, ale trzeba pamiętać że masa "dżemowa" trochę nam urośnie. Wierzch pokrywamy lekką kruszonką z pozostałego ciasta. Pieczemy ok 40 min na złoty kolor. Wystudzone ciasto polewamy podgrzanym w kąpieli wodnej lub mikrofali kremem czekoladowym. Gdy lekko przestygnie puszczamy wodze fantazji i zdobimy jak nam się rzewnie podoba.
Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce żeby stężało. Lekko kwaskowy smak dżemu porzeczkowego pięknie komponuje się ze słodyczą czekolady. SMACZNEGO:)