Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 294
Dodano: 20.04.2011
Odsłon: 13336
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Z maki, cukry, jajek, tłuszczu, śmietany i proszku zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i odstawiamy na 0,5 godz do lodówki. Formę (ja używam kwadratowej, takiej mniejszej od dużej blachy), smarujemy margaryną, spód i boki (do 3/4 wysokości) wylepiamy ciastem. Zostawić trochę ciasta na później. Dżem mieszamy z mąką ziemniaczana i wylewamy na surowe ciasto. Jeśli brzegi będą za wysokie, możemy je trochę obniżyć, ale trzeba pamiętać że masa "dżemowa" trochę nam urośnie. Wierzch pokrywamy lekką kruszonką z pozostałego ciasta. Pieczemy ok 40 min na złoty kolor. Wystudzone ciasto polewamy podgrzanym w kąpieli wodnej lub mikrofali kremem czekoladowym. Gdy lekko przestygnie puszczamy wodze fantazji i zdobimy jak nam się rzewnie podoba.
Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce żeby stężało. Lekko kwaskowy smak dżemu porzeczkowego pięknie komponuje się ze słodyczą czekolady. SMACZNEGO:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

porta 21 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Spróbuję, tylko zamiast dżemu porzeczkowego dodam nasze powidła śliwkowe z czekoladą, a na wierzch coś białego dla kontrastu, jeszcze nie wiem co - jakiś pomysł?0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 20 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Bardzo dziękuję Ci, że dodałaś ten przepis na mazurka, jest już w ulubionych. Życzę wesołych i smacznych ŚWIĄT).0 Kto głosował? | Odpowiedz