Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robi się szybko i nie jest zbyt komplikowany... W mojej rodzinie przygotowuje go na Wielkanoc
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10465
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4695
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1014
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7936
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 250
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10465
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4695
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1014
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7936
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 250
Składniki
Z maki, cukry, jajek, tłuszczu, śmietany i proszku zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i odstawiamy na 0,5 godz do lodówki. Formę (ja używam kwadratowej, takiej mniejszej od dużej blachy), smarujemy margaryną, spód i boki (do 3/4 wysokości) wylepiamy ciastem. Zostawić trochę ciasta na później. Dżem mieszamy z mąką ziemniaczana i wylewamy na surowe ciasto. Jeśli brzegi będą za wysokie, możemy je trochę obniżyć, ale trzeba pamiętać że masa "dżemowa" trochę nam urośnie. Wierzch pokrywamy lekką kruszonką z pozostałego ciasta. Pieczemy ok 40 min na złoty kolor. Wystudzone ciasto polewamy podgrzanym w kąpieli wodnej lub mikrofali kremem czekoladowym. Gdy lekko przestygnie puszczamy wodze fantazji i zdobimy jak nam się rzewnie podoba.
Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce żeby stężało. Lekko kwaskowy smak dżemu porzeczkowego pięknie komponuje się ze słodyczą czekolady. SMACZNEGO:)