Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robi się szybko i nie jest zbyt komplikowany... W mojej rodzinie przygotowuje go na Wielkanoc
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1108
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 932
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1213
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 276
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1108
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 932
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1213
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 276
Składniki
Z maki, cukry, jajek, tłuszczu, śmietany i proszku zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i odstawiamy na 0,5 godz do lodówki. Formę (ja używam kwadratowej, takiej mniejszej od dużej blachy), smarujemy margaryną, spód i boki (do 3/4 wysokości) wylepiamy ciastem. Zostawić trochę ciasta na później. Dżem mieszamy z mąką ziemniaczana i wylewamy na surowe ciasto. Jeśli brzegi będą za wysokie, możemy je trochę obniżyć, ale trzeba pamiętać że masa "dżemowa" trochę nam urośnie. Wierzch pokrywamy lekką kruszonką z pozostałego ciasta. Pieczemy ok 40 min na złoty kolor. Wystudzone ciasto polewamy podgrzanym w kąpieli wodnej lub mikrofali kremem czekoladowym. Gdy lekko przestygnie puszczamy wodze fantazji i zdobimy jak nam się rzewnie podoba.
Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce żeby stężało. Lekko kwaskowy smak dżemu porzeczkowego pięknie komponuje się ze słodyczą czekolady. SMACZNEGO:)