Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki morelowe z dżemem i migdałami

Muffinki morelowe z dżemem i migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Muffinki morelowe z dżemem i migdałami"

Składniki

  • 120 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • 120 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 20 ml rumu
  • puszka moreli w zalewie
  • masło i mąka krupczatka do formy
  • dżem np. truskawkowy
  • 12 migdałów bez skórki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Muffinki morelowe z dżemem i migdałami

Przygotowanie

  1. Morele osączamy na sicie. Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy. Dodajemy rum i przesianą mąkę. Na koniec leciutko mieszamy z pianą ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli.

  2. Muffinkowe foremki natłuszczamy, obsypujemy mąką krupczatką (lub bułką tartą) i napełniamy ciastem. Do środka każdej babeczki wkładamy połówkę osączonych moreli. Wgłębienia po pestkach napełniamy dżemem truskawkowym lub morelowym, na którym kładziemy po jednym migdale.

  3. Ułożone na blasze foremki wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Wyjmujemy i studzimy.

  4. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej sztuki około 0,90 zł.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń