Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Muffinki morelowe z dżemem i migdałami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Morele osączamy na sicie. Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy. Dodajemy rum i przesianą mąkę. Na koniec leciutko mieszamy z pianą ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli.
Muffinkowe foremki natłuszczamy, obsypujemy mąką krupczatką (lub bułką tartą) i napełniamy ciastem. Do środka każdej babeczki wkładamy połówkę osączonych moreli. Wgłębienia po pestkach napełniamy dżemem truskawkowym lub morelowym, na którym kładziemy po jednym migdale.
Ułożone na blasze foremki wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Wyjmujemy i studzimy.
<strong>Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej sztuki około 0,90 zł.</strong>Źródło: Rewia