Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Muffinki z owocami z syropu"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 187
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 69
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 102
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 187
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 69
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 102
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek, szczypty soli i 50 g cukru pudru ubijamy sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Dodajemy olej i mleko, pod koniec mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Owoce osączamy z syropu lub kompotu.
Foremki na muffiny (silikonowe, teflonowe, papierowe papilotki itp.) natłuszczamy i prószymy mąką. Do wysokości 3/4 napełniamy je ciastem. Na wierzch kładziemy przekrojone na pół owoce (stroną cięcia w dół). Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 50 minut. Cena jednej sztuki: 1 zł
Wartość odżywcza: 1 sztuki 245 kcal Białko: 10 g/Tłuszcz 6,8 g/Węglowodany 64 gŹródło: Rewia