Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te muffiny są obłędnie czekoladowe, dodatkowo długo zachowują świeżość. Upiekłam ponad sto sztuk na własne wesele w prezencie dla gości i było to czystą przyjemnością. Są dziecinnie łatwe w przygotowaniu (co z resztą widać). Mają jeszcze jeden plus – osoby, które nie tolerują glutenu, mogą zamienić mąkę pszenną na swoją – bezglutenową – i nawet nie poczują tejże zmiany.
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 137
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 499
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 137
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 499
Składniki
Mieszamy suche składniki (mówiłam, że będzie prosto).
Siekamy czekoladę (nie za drobno) i wsypujemy do suchych składników.
Czekoladę i masło umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy na baaaaaardzo wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej.
Jajko, esencję waniliową i mleko mieszamy, dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem, następnie powoli dosypujemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do babeczek na muffinki (napełniamy do 2/3 wysokości) i pieczemy 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z palnika i wrzucamy czekoladę. Dajemy ok. 1 minuty na wyrównanie temperatur i dokładnie mieszamy. Polewamy wystudzone babeczki. Można też posypać dodatkami (kokos, orzechy, kolorowa posypka).