Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny czekoladowe Nigelli Lawson

Muffiny czekoladowe Nigelli Lawson

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 233

Te muffiny są obłędnie czekoladowe, dodatkowo długo zachowują świeżość. Upiekłam ponad sto sztuk na własne wesele w prezencie dla gości i było to czystą przyjemnością. Są dziecinnie łatwe w przygotowaniu (co z resztą widać). Mają jeszcze jeden plus – osoby, które nie tolerują glutenu, mogą zamienić mąkę pszenną na swoją – bezglutenową – i nawet nie poczują tejże zmiany.

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mieszamy suche składniki (mówiłam, że będzie prosto).

  2. Siekamy czekoladę (nie za drobno) i wsypujemy do suchych składników.

  3. Czekoladę i masło umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy na baaaaaardzo wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej.

  4. Jajko, esencję waniliową i mleko mieszamy, dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem, następnie powoli dosypujemy suche składniki i dokładnie mieszamy.

  5. Masę przekładamy do babeczek na muffinki (napełniamy do 2/3 wysokości) i pieczemy 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

  6. Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z palnika i wrzucamy czekoladę. Dajemy ok. 1 minuty na wyrównanie temperatur i dokładnie mieszamy. Polewamy wystudzone babeczki. Można też posypać dodatkami (kokos, orzechy, kolorowa posypka).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń