Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mus czekoladowy"
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1545
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 806
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1545
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 806
Składniki
Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka przelej do miski, dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Czekoladę połam, włóż do garnuszka, wlej brandy oraz wodę. Roztop w kąpieli wodnej, aż masa będzie błyszcząca i gładka.
Gdy lekko przestygnie, dodaj masło, zmiksuj. Następnie dodawaj po kolei żółtka na zmianę z połową piany z ubitych białek, wciąż delikatnie miksując.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj do masy czekoladowej, zamieszaj. Na koniec dodaj resztę ubitych białek i delikatnie wymieszaj.
Gotową masę wyłóż do metalowych lub silikonowych foremek w kształcie serduszek. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godz. Tuż przed podaniem mus wyjmij z foremek. Udekoruj roztopioną białą czekoladą, truskawkami i listkami melisy lub mięty.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 400 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie