Do góry

Desery Przepis na:

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 8

Sprawdzony przepis na "Mus czekoladowy"

Składniki

  • 23 dag gorzkiej czekolady o zawartości 70 proc. kakao
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki brandy albo winiaku
  • 3 dag masła
  • 3 jajka
  • 5 dag cukru
  • 125 ml śmietanki kremówki 36 proc
  • szczypta soli
  • 3 dag białej czekolady
  • truskawki i listki melisy lub mięty do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mus czekoladowy

Przygotowanie

  1. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka przelej do miski, dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Czekoladę połam, włóż do garnuszka, wlej brandy oraz wodę. Roztop w kąpieli wodnej, aż masa będzie błyszcząca i gładka.

  2. Gdy lekko przestygnie, dodaj masło, zmiksuj. Następnie dodawaj po kolei żółtka na zmianę z połową piany z ubitych białek, wciąż delikatnie miksując.

  3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj do masy czekoladowej, zamieszaj. Na koniec dodaj resztę ubitych białek i delikatnie wymieszaj.

  4. Gotową masę wyłóż do metalowych lub silikonowych foremek w kształcie serduszek. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godz. Tuż przed podaniem mus wyjmij z foremek. Udekoruj roztopioną białą czekoladą, truskawkami i listkami melisy lub mięty.

  5. (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 400 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń