Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mus z dyni i śmietanki"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 846
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5817
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9636
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 293
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 846
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5817
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9636
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 293
Składniki
Dynię myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy włókna oraz pestki. Miąższ gotujemy na parze, aż zmięknie. Następnie ucieramy go blenderem na gładką masę. Pomarańcze myjemy, sparzamy wrzątkiem i na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do zmiksowanej dyni dodajemy alkohol (w wersji dla dzieci zastępujemy go sokiem pomarańczowym), miód, cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko razem mieszamy łyżką i wstawiamy do lodówki.
Ubijamy śmietankę. Gdy będzie już sztywna, dodajemy do niej serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Dodatek serka mascarpone nie jest konieczny, ale poprawia on sztywność śmietanki. Podobny efekt można uzyskać, dodając do niej trochę rozpuszczonej żelatyny.
Łączymy obydwie masy i schładzamy przez ok. 3 godz. w lodówce. Podajemy w ozdobnych pucharkach. Wierzch deseru możemy posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy (opis jak ją zrobić, jest w przepisie na tej stronie – na dżem z dyni i pomarańczy).
(bez czasu chłodzenia): 30 minut; Porcja: 315 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie