Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mus z dyni i śmietanki"
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2283
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4374
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1296
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 275
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2283
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4374
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1296
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 275
Składniki
Dynię myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy włókna oraz pestki. Miąższ gotujemy na parze, aż zmięknie. Następnie ucieramy go blenderem na gładką masę. Pomarańcze myjemy, sparzamy wrzątkiem i na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do zmiksowanej dyni dodajemy alkohol (w wersji dla dzieci zastępujemy go sokiem pomarańczowym), miód, cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko razem mieszamy łyżką i wstawiamy do lodówki.
Ubijamy śmietankę. Gdy będzie już sztywna, dodajemy do niej serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Dodatek serka mascarpone nie jest konieczny, ale poprawia on sztywność śmietanki. Podobny efekt można uzyskać, dodając do niej trochę rozpuszczonej żelatyny.
Łączymy obydwie masy i schładzamy przez ok. 3 godz. w lodówce. Podajemy w ozdobnych pucharkach. Wierzch deseru możemy posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy (opis jak ją zrobić, jest w przepisie na tej stronie – na dżem z dyni i pomarańczy).
(bez czasu chłodzenia): 30 minut; Porcja: 315 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie