Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mus z dyni i śmietanki"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22460
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14684
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4529
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43778
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 576
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 563
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22460
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14684
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4529
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43778
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 576
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 563
Składniki
Dynię myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy włókna oraz pestki. Miąższ gotujemy na parze, aż zmięknie. Następnie ucieramy go blenderem na gładką masę. Pomarańcze myjemy, sparzamy wrzątkiem i na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do zmiksowanej dyni dodajemy alkohol (w wersji dla dzieci zastępujemy go sokiem pomarańczowym), miód, cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko razem mieszamy łyżką i wstawiamy do lodówki.
Ubijamy śmietankę. Gdy będzie już sztywna, dodajemy do niej serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Dodatek serka mascarpone nie jest konieczny, ale poprawia on sztywność śmietanki. Podobny efekt można uzyskać, dodając do niej trochę rozpuszczonej żelatyny.
Łączymy obydwie masy i schładzamy przez ok. 3 godz. w lodówce. Podajemy w ozdobnych pucharkach. Wierzch deseru możemy posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy (opis jak ją zrobić, jest w przepisie na tej stronie – na dżem z dyni i pomarańczy).
(bez czasu chłodzenia): 30 minut; Porcja: 315 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie