Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Nadziane poduszeczki w cukrze"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1193
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 101
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1027
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1193
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 101
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1027
Składniki
17,5 dag cukru
20 dag mielonego, półtłustego twarogu, szczypta soli, 40 dag mąki pszennej, 1 mała torebka proszku do pieczenia (2-3 łyżeczki), 25 dag gotowej masy makowej
mąka do posypania stolnicy
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ jabłek pokroić w grubą kostkę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami soku jabłkowego. Resztę soku zagotować z cukrem wanilinowym.
Dołożyć jabłka i gotować pod przykryciem 5 minut. Wlać mąkę rozmieszaną w soku jabłkowym i gotować, mieszając, jeszcze przez minutę.
Twaróg utrzeć z 1 jajkiem, olejem oraz mlekiem. Dodać szczyptę soli, 7,5 dag cukru i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie porcje. Każdą rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o wymiarach ok. 28x33 cm. Rozwałkowane placki pokroić na kwadraty o wymiarach 11x14 cm. Pozostałe jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Brzegi kwadracików ciasta posmarować odrobiną roztrzepanych jajek. Na połowie kwadratów rozłożyć masę makową i jabłkową.
Przykryć pozostałymi kwadratami. Brzegi mocno zlepić. Wierzchy powstałych poduszeczek posmarować pozostałym rozkłóconym jajkiem.
Ciasteczka ułożyć na blachach przykrytych pergaminem. Posypać pozostałym cukrem. Wstawiać kolejno do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15-18 minut. Wystudzić. Podawać np. z sosem waniliowym.
Czas przygotowania: 75 minutŹródło: Życie na gorąco