Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić najsmaczniejsze i najbardziej kruche faworki? Oto stara i sprawdzona receptura odnaleziona w babcinym notesie. Niezawodny przepis, który stosuję już od wielu lat. Zdecydowanie warto go przetestować.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21624
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21624
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej miski. Wbij żółtka, dodaj cukier puder, śmietanę, spirytus i odrobinę soli. Zagnieć energicznie ciasto aż wszystkie składniki się połączą. Możesz też użyć do tego robota kuchennego. Uformuj kulę z ciasta i wyrabiaj przez około 5 minut.
Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt, na razie nie musi być cienki. Złóż go na trzy i uderzaj wałkiem, aby się napowietrzył. Ponownie uformuj prostokąt i złóż trzy razy ciasto. Kolejny raz oklepuj wałkiem. Im więcej razy powtórzysz tę czynność, tym faworki będą bardziej kruche po usmażeniu.
Po tym rozwałkuj ciasto bardzo cienko na prostokąt. Wytnij ostrym nożem paski, zrób nacięcie na środku i zawiń. Rozgrzej olej do 170 stopni Celsjusza i w takiej temperaturze smaż faworki niecałą godzinę. Nakładaj je partiami.