Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić najsmaczniejsze i najbardziej kruche faworki? Oto stara i sprawdzona receptura odnaleziona w babcinym notesie. Niezawodny przepis, który stosuję już od wielu lat. Zdecydowanie warto go przetestować.
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 35
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 522
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 197
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 323
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 84
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 35
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 522
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 197
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 323
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 84
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej miski. Wbij żółtka, dodaj cukier puder, śmietanę, spirytus i odrobinę soli. Zagnieć energicznie ciasto aż wszystkie składniki się połączą. Możesz też użyć do tego robota kuchennego. Uformuj kulę z ciasta i wyrabiaj przez około 5 minut.
Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt, na razie nie musi być cienki. Złóż go na trzy i uderzaj wałkiem, aby się napowietrzył. Ponownie uformuj prostokąt i złóż trzy razy ciasto. Kolejny raz oklepuj wałkiem. Im więcej razy powtórzysz tę czynność, tym faworki będą bardziej kruche po usmażeniu.
Po tym rozwałkuj ciasto bardzo cienko na prostokąt. Wytnij ostrym nożem paski, zrób nacięcie na środku i zawiń. Rozgrzej olej do 170 stopni Celsjusza i w takiej temperaturze smaż faworki niecałą godzinę. Nakładaj je partiami.