Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Napoleon waniliowy z masą budyniową"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 775
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 909
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2805
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 775
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 909
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2805
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń. Płaty ułóż na deseczce i pozostaw tak ok. 20 minut w pokojowej temperaturze, by rozmarzły. Potem rozwałku je na 2 placki. Ułóż je na jednakowych blachach wyłożonych wcześniej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 20-25 minut.
W tym czasie 100 ml mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i sokiem cytrynowym. Wlej rozmieszany budyń. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Ciągle mieszaj, by nie przywarła do dna garnka. Gotowy budyń zdejmij z ognia i odstaw od wystudzenia. Placki francuskiego ciasta wyjmij z piekarnika, przełóż na kratkę kuchenną i poczekaj, aż zupełnie wystygną.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Połącz z masą budyniową. Placki przełóż przygotowanym kremem. Wstaw do lodówki na godzinę. Wierzch gotowego ciasta oprósz cukrem pudrem. Przed podaniem napoleonkę udekoruj paseczkami skórki cytrynowej oraz posiekanymi pistacjami.
ok. 2 godzin i 25 minut, 1 porcja 340 kcal.Źródło: Tina