Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki są przepyszną przekąską w ciągu dnia
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 966
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 816
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12563
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 966
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 816
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12563
Składniki
Przesianą mąkę wsypać na stolnice,dodać przepuszczony przez praskę ser,wbić żółtka,dodać cukier,śmietanę,sodę i ocet.Zagnieść ciasto.Oprószyć delikatnie mąką,przełożyć na talerz.uciąć ciasto po kawałku,wałkować na grubość ok. 1-1,5cm,wykroić szklanką kółka,zrobić w środku małą dziurkę kieliszkiem.najlepiej wyrobić wszystkie oponki ,układając je na lekko oprószonej mąką desce.wtedy smażenie idzie bardzo sprawnie.
Wrzucać oponki na gorący tłuszcz(olej),smażyć na złoty kolor.Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować