Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orzeszki ziemne w karmelu"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia. Do rondla włóż masło i cukier, wlej wodę. Ostrożnie podgrzewaj (nie dopuść do zagotowania) i mieszaj, aż cukier stopniowo się rozpuści. Gotuj 15-20 minut (nie trzeba mieszać), aż masa zezłoci się i zgęstnieje. Będzie gotowa, gdy odrobina na łyżce zacznie szybko twardnieć.
Zdejmij z ognia, dodaj orzeszki, wymieszaj. Przelej masę do formy. Rozprowadź ją i wyrównaj powierzchnię spodem łyżki. Odstaw, by stwardniała.Źródło: Olivia