Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z alkoholem

Pączki z alkoholem

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 8458

Dodano:

Odsłon: 50

Wypróbowany przepis na "Pączki z alkoholem"

Składniki

  • pół kg mąki
  • 4 dag drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 5 dag cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • kieliszek alkoholu (np. rumu)
  • litr oleju
  • białko
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pączki z alkoholem

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miski. Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z mlekiem. Dodaj płaską łyżkę mąki i wlej rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryj czystą ście reczką i pozostaw 20 minut do wyrośnięcia.

  2. Następnie dołóż pozostały cukier, chłodne roztopione masło, żółtka, alkohol oraz szczyptę soli. Wyrób całość z mąką na gładkie ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Po tym czasie uformuj małe kulki, delikatnie posyp je mąką i zostaw na stolnicy na minimum kwadrans.

  3. W garnku rozgrzej olej i usmaż pączusie na złoto.

  4. Gotowe ciastka polej lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z białkiem jajka.

    Źródło: Kurier TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń