Do góry

Desery Przepis na:

Pasztet cały na żółto

Pasztet cały na żółto

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Pasztet cały na żółto"

Składniki

  • 12 jajek
  • 150 g żółtego sera
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18 proc
  • sól i pieprz
  • 50 g masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet cały na żółto

Przygotowanie

  1. Dziesięć jajek gotujemy na twardo. Kiedy będą zimne, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.

  2. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle.

  3. Do jajek dodajemy żółty ser (odkładamy dwie łyżki do posypania pasztetu przed pieczeniem), natkę, dwa surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę, cebulę, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, mieszamy, żeby dobrze się połączyły.

  4. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Wierzch wygładzamy, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 30 minut w 180oC. Pasztet podajemy na zimno, np. z ćwikłą albo sosem tatarskim.

  5. Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,40 zł

  6. Kasia Sycik, Konin

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń