Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pasztet cały na żółto"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 99251
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1953
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5797
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5797
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 99251
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1953
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5797
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5797
Składniki
Dziesięć jajek gotujemy na twardo. Kiedy będą zimne, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle.
Do jajek dodajemy żółty ser (odkładamy dwie łyżki do posypania pasztetu przed pieczeniem), natkę, dwa surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę, cebulę, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, mieszamy, żeby dobrze się połączyły.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Wierzch wygładzamy, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 30 minut w 180oC. Pasztet podajemy na zimno, np. z ćwikłą albo sosem tatarskim.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,40 zł
<strong>Kasia Sycik, Konin</strong>Źródło: Rewia